marți, 18 octombrie 2011

Lunile a noua si a zecea

Spre rusinea mea, am sarit peste postarea aferenta lunii a noua, asa ca o sa incerc acum sa fac un rezumat pentru ultimele doua luni. Au fost doua luni grele; nu am avut probleme majore, cum ar fi boala sau altele de genul asta, dar feelingul general pe care il am asta este. Bineinteles ca au fost si doua luni foarte frumoase, asa cum au fost toate cele zece de pana acum, dar solicitarile sunt din ce in ce mai mari, ingrijorarile la fel.

Am avut perioade bune si perioade rele. Am avut perioade in care nu a vrut sa manance legumele - am apelat in disperare de cauza la borcanase, pe care Maia le savureaza de-a dreptul. Asa ca atunci am stat si m-am gandit cum sa folosesc asta in favoarea mea - si am inceput sa gatesc mai simplu, doar doua-trei legume + carnita si ceva condiment (chimen, busuioc, oregano, patrunjel/marar verde), iar mancarea de pranz nu o mai servim din bol, ci din borcanas. Plus o las sa testeze singura mancarea cu manutele inainte de a-i duce eu lingurita la gura. O vreme a mers asa, de vreo cateva zile iar face nazuri, cu plansete, cu urlete, cu racnete mai nou, cu zbatere sa se ridice din scaun si sa plece, un intreg spectacol. De cele mai multe ori ii dau in loc de legume iaurt cu cereale la masa respectiva, dupa care, 3-4 ore mai tarziu, mananca si legumele, de parca nimic nu s-ar fi intamplat. Am cantarit-o pe 10 octombrie, la 1 luna si 4 zile de la precedenta masuratoare, si avea 9,27 kg, deci cam 500 g plus. Acum astept sa vad si ce arata cantarul oficial, ca sa zic asa, al pediatrei de la Medlife, unde am cantarit-o in septembrie, dar totusi si mie mi se pare ca s-a mai inzdravenit (nu ca ar fi fost slaba moarta), asa ca eu zic ca a luat mai mult de 300 g luna asta.

Cu somnul nu avem ce progrese sa raportam. Dupa vreo doua saptamani de adormit la ea in patut, fara proteste si fara plansete, a intors foaia brusc, nu stiu din ce motiv, si nu a mai vrut sub nicio forma sa adoarma in patut. Asa ca o leganam putin in brate, dupa care o asezam in patut. A functionat si asta vreo cateva zile, dupa care iarasi chin. Am inceput sa o adorm in pat si apoi o mutam in patut. Iarasi a fost OK cateva zile, dupa care nu mai voia sa adoarma nicicum decat pe la 2-3 dupa-amiaza. Am zis ca poate vrea sa treaca la un singur somn pe zi, dar parca mi se parea totusi destul de obosita si nu cred ca este inca pregatita pentru schimbarea asta. Asa ca am inceput sa ma asez cu ea in pat pentru somn dimineata fix la 2 ore dupa ce se trezea - si adormea copilul meu in 2 minute, pentru 1 ora jumate minim de somn. Si bineinteles ca, dormind asa devreme dimineata, mai avea timp de inca un somn de 1 ora jumate dupa-amiaza. Au fost cam doua saptamani de program din asta foarte-foarte bune. Se vede pe ea ca e odihnita si vesela.

Numai ca de vreo cateva zile nu mai vrea sa adoarma dimineata, adoarme din nou de-abia pe la 1 dupa-amiaza, asa ca seara ne culcam la 8. Noaptea e tot cam ca inainte - treziri destul de dese pana la 12-1, dar doar pentru suzeta. Apoi mai mananca pe la 4-5, si ne trezim pe la 8-9 de tot. De cand a venit frigul si noi nu avem caldura, nu am mai mutat-o in patutul ei - mi-e mila de ea, ca nu sta deloc invelita, iar mie mi-e frig cateodata si sub patura, asa ca am dormit toti trei in patul mare, ceea ce ajuta mult cu trezirile de peste noapte.

La capitolul miscare, ce sa zic, suntem intr-o vrie continua. Maia nu sta locului o clipa, vrea sa se catere peste tot, se taraste cu o viteza incredibila, deschide toate dulapurile, toate sertarele, scoate toate lucrurile din ele si le insira pe jos. Se distreaza foarte tare inchizand si deschizand usile - sta in fund in dreptul usii deschise si o balanseaza inainte-inapoi, enervandu-se foarte tare cand impinge usa prea tare, se inchide prea mult si nu mai reuseste sa o deschida. Ii mai place sa se invarta pe fund - face chestia asta foarte des si se distreaza foarte tare. Sa ne traverseze pe mine sau pe tati cand stam pe jos langa ea - sub nicio forma nu ne-ar ocoli, se urca peste picioarele noastre si trece dintr-o parte in alta de zeci de ori, fara sa se plictiseasca. A inceput sa mearga tinuta doar de o manuta - e mai ezitanta si pare ca pune pasii in lateral, in loc de inainte, dar se deplaseaza. La locul de joaca vrea sa se catere pe absolut toate minunile de acolo, si cum nu poate sa o faca singura, trebuie sa ma urc si eu cu ea. Ii place foarte mult, dar eu trebuie sa fiu super atenta, pentru ca ceilalti copii mai mari nu sunt deloc, si tot timpul dau peste ea, o imping, e cam periculos, dar, asta e, trebuie sa ne obisnuim. I-am cumparat si antemergatorul de la VTech, de care a fost foarte incantata la inceput, dar dupa cateva zile a renuntat sa mai mearga cu el si prefera tot mainile noastre ca sprijin. Totusi, e o jucarie reusita, ii plac tare mult si butoanele de pe placa din fata, asa ca nu regret ca am cumparat-o.

In continuare nu face "pa", "Bravo", nu bate din palme, nu pune telefonul la ureche, nu face nimic prin imitatie. Incerc sa nu-mi fac griji prea mari si sa ma linistesc cu gandul  "fiecare copil cu ritmul lui de dezvoltare", dar mi-e foarte greu. Acum vreo doua zile a inceput sa inchida si sa deschida pumnul cand iesim cu ea pe usa si ii facem noi "pa", sper sa fie un inceput bun.E mult mai prietena cu cartile decat pana acum, ii place tare mult si sa ma asculte pe mine vorbindu-i despre imagini, si sa apese pe butoanele cartilor muzicale, si sa dea paginile singura.
Si doua poze din lunile astea.



2 comentarii:

  1. Buna,
    O mai alaptezi pe Maia ?
    La mine alaptatul functioneaza ca un somnifer ptr bb. De pe la 21h (dupa baita) il pun la san si sta si papa si se lafaia si se rasfata pana pe la 22h, 22h30 pana cand adoarme. Apoi il pun in patutul lui (in saculetul de dormit ca sa nu se dezveleasca) si puiul doarme pana pe la 7-8 dimineata. Ce-i drept avem doar 4 luni, nu stiu cum o sa fie mai tarziu .. Oricum somnul lui neintrerupt a aparut de vreo luna, pana la 3 luni se mai trezea ptr tatica de vreo 2 ori.
    Succes in continuare,
    Florina

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Florina, da, mai alaptez, dar Maia suge numai dimineata, seara inainte de culcare si noaptea, cand se mai trezeste. Si Maia dormea mai bine cand era mai mica, dar dupa ce i-au dat primii dinti, s-a cam stricat povestea. Multumesc frumos, multa bafta si voua

    RăspundețiȘtergere

Lilypie First Birthday tickers