marți, 29 martie 2011

Ba da, oamenii se schimba

Cand au o motivatie puternica, se schimba. Stie toata lumea cat de mult se schimba o femeie dupa ce da nastere unui copil. Fizic, sufleteste, lucrurile se schimba aproape radical. Chiar si cele mai carieriste, moderniste si emancipate femei sunt remodelate de instinctul matern. In cazul lor, ajuta foarte mult si hormonii, legatura unica ce se formeaza in timpul lunilor de sarcina, experienta unica a nasterii, apoi a alaptatului. Dar in cazul tatilor? Pentru ca si ei se schimba. Unii spun ca exista un schimb de energii metafizice, chiar si in timpul sarcinii, care ii face pe tati sa aiba greturi sau sa se ingrase o data cu mama.
Dar, daca e sa nu tinem cont decat de realitatea concreta, schimbarea lor mi se pare mult mai importanta, tocmai prin prisma faptului ca ei sunt simpli spectatori ai sarcinii si nasterii. Schimbarea lor e rationala, gandita, voluntara 100%, si de aceea sunt cu atat mai mult de admirat tatii care se implica foarte mult alaturi de mame in tot ceea ce presupune conceperea, nasterea si cresterea copilului.

Dragul de sot e de nerecunoscut dupa nasterea Maiei. Deja din timpul sarcinii devenise mult mai protector cu mine, mult mai atent, mai implicat in treburile casnice. Si imi tot spunea cat de nerabdator este sa se nasca Maia. Dupa ce am adus-o pe Maia acasa, am fost din nou uimita. Plin de energie, pus mereu pe treaba, alert sa vada ce mai trebuie facut, daca eu sau copilul avem nevoie de ceva, uneori ajunsese sa ma oboseasca cu verva lui, mai ales in primele zile, cand simteam nevoia sa pun totul pe slow motion. Din barbatul care nu prea stia cum arata bucataria, unde e aspiratorul, cu ce se sterge mobila si ce tigaie e mai buna pentru friptura, a devenit un sot si un tata de invidiat. Totul culminand cu propunerea lui de a ma intoarce eu la munca si de a intra el in concediul de ingrijire copil. Asta a fost cu adevarat o surpriza pentru mine, mai ales ca au trecut deja cateva zile bune si el se comporta exemplar - merge cu copilul in parc, are grija de el cat eu am de munca, iar Maia imi pare din ce in ce mai atasata de el. Il urmareste cu privirea prin camera aproape mai mult decat pe mine, mai ales dupa ce au petrecut mai mult timp impreuna.

Sunt de-a dreptul norocoasa sa am un sot atat de implicat si trebuie sa recunosc ca toate par mai usoare cand stiu ca am cu cine sa le impart.

4 comentarii:

  1. Exact asa cum ai spus si tu, afirmativ, oamenii se schimba mereu: copilul se schimba pe adolescent si-apoi pe adult(de multe ori sunt foarte diferiti), femeia se schimba definitiv dupa ce devine mama, se schimba in continuu ca mama, devine alta femeie, devine alta partenera in cuplu, devine altfel de copil pentru parintii ei, brabatul se schimba decisiv atunci cand devine tata, schimba si pielea de sot samd.
    Desigur vorbesc de oamenii normali si cu oarece educatie macar.

    RăspundețiȘtergere
  2. Unii oameni se schimba natural, si atunci nu prea conteaza educatia; altii se schimba voluntar, si da, aici trebuie sa o gandesti

    RăspundețiȘtergere
  3. :) in primul rand buna ziua si bine te-am descoperit! :)

    Esti norocoasa sa ai un asemenea om langa tine.. si Da, oamenii chiar se schimba. Este foare emotionanta postarea ta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine ai venit! Ma simt norocoasa, sa stii - poate facem un club, ca si pe mine m-a emotionat postarea ta de acum cateva zile, cam pe acelasi subiect; la voi e si mai greu, acum cu a doua minune pe drum

    RăspundețiȘtergere

Lilypie First Birthday tickers