joi, 31 martie 2011

Curiozitatea de la (aproape) 4 luni

Tocmai terminasem de citit capitolul dedicat touchpoint-ului de 4 luni din cartea lui T. Berry Brazelton, ca Maia a si inceput sa aiba manifestarile descrise acolo.

Mai exact, de vreo cateva zile alaptatul nu mai e ce a fost: 10 minute de supt viguros, inca 5 de alint si gata, ne vedem peste trei ore, mami. Acum ne intindem si cate o jumatate de ora, pentru ca Maiei au inceput sa i se para alte lucruri mult mai interesante decat suptul: sa zambeasca la mami, sa se uite pe pereti, sa il urmareasca cu privirea pe tati cand intra in camera, sa incerce sa depisteze sursa oricarui zgomot pe care il aude.


E o problema "clasica", cu care se confrunta nu doar copiii alaptati la san, si care apare ca o consecinta fireasca a dezvoltarii bebeilor - cam de pe la 3 luni, ei vad mult mai bine, sunt mult mai constienti de propria persoana, incep sa realizeze ca mama este o persoana separata. Toate astea ii fac sa devina foarte curiosi si foarte interesati de tot ce ii inconjoara. Se pare ca toate aceste manifestari au un maxim undeva intre 4 si 5 luni, dupa care incep sa se diminueze.

Deocamdata nu sunt ingrijorata ca Maia nu mai mananca suficient, sunt mai mult amuzata de fetele pe care le face si de chiotele pe care le scoate cand ar trebui de fapt sa manance. Sper sa nici nu ajung sa ma ingrijorez si sa reusim sa manageuim cumva touchpoint-ul asta. Cateva recomandari despre care am citit ar fi sa reducem pe cat posibil stimulii in timpul alaptarii (lumina, sunete puternice, TV, conversatii etc), se pare ca si alaptatul in sling ajuta (probabil pentru ca limiteaza campul vizual al lui bebe - nu am incercat niciodata, desi Maiei ii place in sling), sau, daca intr-adevar mananca prea putin in timpul zilei, sa incercam sa mancam mai mult seara, noaptea sau dimineata, cand inca e somnoroasa si nu atat de "distrabila".

E asa dragut sa observi toate schimbarile astea prin care trece puiul de om!

3 comentarii:

  1. sa stii ca e frumos! Mi se face site de alt bebe cand te citesc :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Copiii sug atat cat au nevoie. Au fost momente pana la 6 luni cand i-am diversificat alimentatia in care credeam ca nu mananca suficient, dar era fals, ea manca atat cat avea nevoie, si da, incepe sa-si extinda mesele o jumatate de ora, uneori 45 de minute atunci cand se dragaleste cu mami.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine ai venit, Sofia!Asa e, cand vine vorba de bebei nu prea putem vorbi de obiceiuri statornice; dar eu ma cam obsnuisem cu ea eficienta la san. Asta nu inseamna ca imi displace ce se intampla acum, ba din contra :)

    RăspundețiȘtergere

Lilypie First Birthday tickers